“Voedselverspilling voorkomen door het samenbrengen van vraag en aanbod op het juiste moment”
“Lekker eten, buiten zijn, gezellige mensen.” Het zijn vaak genoemde antwoorden op de vraag wat mensen belangrijk vinden. Het zijn antwoorden die wij zelf ook gebruiken. Op micro schaal hebben we het als Nederlanders prima in dat opzicht, op macro schaal zijn er serieuze uitdagingen. In 1991 hebben we besloten deze uitdagingen aan te gaan en een bijdrage te leveren aan een betere wereld.
Froozzoo is opgericht, zodat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ook kunnen genieten van lekker eten, buiten zijn en gezellige mensen om hen heen, met een duidelijke missie en een visie om dat waar te maken.
Froozzoo is opgericht, zodat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ook kunnen genieten van lekker eten, buiten zijn en gezellige mensen om hen heen, met een duidelijke missie en een visie om dat waar te maken.
Positieve ontwikkelingen van innovatie zijn verbeterde processen voor voedselproductie en conservering. Automatisering heeft er voor gezorgd dat de hoeveelheid voedsel geproduceerd per arbeidskracht exponentieel gestegen is. Door etenswaren, zowel halffabricaat als eindproduct, in te vriezen voor transport kan de kwaliteit langer gegarandeerd worden.
Deze ontwikkelingen samen resulteren in een enorm divers aanbod dat ten alle tijde beschikbaar is. De uitdaging is het juiste product op de juiste plaats op de juiste tijd te krijgen. Froozzoo ondersteunt fases waar dit proces afwijkt van de operationele standaard.
Deze ontwikkelingen samen resulteren in een enorm divers aanbod dat ten alle tijde beschikbaar is. De uitdaging is het juiste product op de juiste plaats op de juiste tijd te krijgen. Froozzoo ondersteunt fases waar dit proces afwijkt van de operationele standaard.
Het juiste product op de juiste plaats op de juiste tijd
Het juiste product
Als fabrikant heb je zorgvuldige richtlijnen hoe een product gepresenteerd dient te worden aan je doelgroep. Dit betreft bijvoorbeeld kwaliteit van het product, visuele presentatie, gewicht, hoeveelheid, volume, staat van verpakking etc. Wanneer er afgeweken wordt (productiefouten) van de standaard specificaties zijn deze levensmiddelen niet geschikt voor reguliere verkoop.
De juiste plaats
Wanneer je diepvries levensmiddelen ongeschikt zijn voor de reguliere verkoopkanalen heb je een probleem. Soms kunnen producten hergebruikt worden in het productieproces, meestal wordt het afgeschreven als derving. Met als gevolg een direct verlies van kapitaal, alsmede verspilling van voedsel.
De juiste tijd
Wanneer er sprake is van overproductie of geannuleerde orders is er sprake van tijdsdruk. Overvolle magazijnen, THT problemen of cashflow zijn redenen om je voorraad te liquideren, voordat de situatie escaleert en leidt tot grote verliezen en derving. Froozzoo heeft meerdere locaties om (diepvries) voorraad op te slaan en te distribueren door heel Europa.
Froozzoo heeft een uniek netwerk van secundaire afzetmarkten door heel Europa waar we diepvries levensmiddelen discreet en zonder kannibalisering van producten uit je eigen afzetmarkt kunnen verkopen met alle lokale en internationale wetgeving in acht. Op deze manier garanderen we een afzet van producten wanneer tijd een dwingende factor is.
Klimaat
Bij klimaatverandering denken we vaak meteen aan auto’s en rookpluimen. Terwijl landbouw en veeteelt de grootste bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen, meer dan alle auto’s vrachtwagen, treinen en vliegtuigen bij elkaar. De grootste verbruiker en vervuiler van drinkwater is agricultuur, tevens schuldig aan het verlies van biodiversiteit.
Productie
En de wereldpopulatie groeit volgens de Verenigde Naties tot 10 miljard tegen 2050. De realiteit is dat er meer mensen gevoed moeten worden en er een zwaardere belasting op onze leefomgeving wordt uitgeoefend. Volgens OXFAM zijn er dagelijks bijna 1 miljard mensen die met honger naar bed gaan, ondanks dat er 17% meer voedsel geproduceerd per persoon wordt dan 30 jaar geleden.
Verspilling
Hoe we met eten omgaan is één van de grootste bedreigingen van de planeet, zowel milieutechnisch als humanitair.
Grofweg 30% van de totale voedselproductie voor menselijke consumptie wordt verspild. In Europa is berekend dat 95 tot 115 kilo eten per persoon weggegooid wordt, ieder jaar.
Grofweg 30% van de totale voedselproductie voor menselijke consumptie wordt verspild. In Europa is berekend dat 95 tot 115 kilo eten per persoon weggegooid wordt, ieder jaar.
Efficiëntie is de belangrijkste schakel in het realiseren van een wereld met duurzame voedselproductie en het minimaliseren van derving.